Scurt Istoric
Primul Pas

În 1917, la Convenția Rotary din
Atlanta, Georgia, SUA, Președintele Rotary Arch C. Klumph propune înființarea unui fond comun de donații „în scopul de a face bine în lume. ”

Tot în 1917 se primește și prima donație de 26.50$, din partea Rotary Club Kansas City,
Missouri, SUA

Fundația Rotary

În 1928, fondul a crescut la mai mult de 5.000 $, fiind redenumit Fundația Rotary în timpul convenției Roatry din Minnesota, Minneapolis, SUA, devenind astfel o entitate distinctă de Rotary International.
Cinci Trustees (administratori), inclusiv Klumph, au fost numiţi ca „să mențină, să investească, să gestioneze şi să administreze toate bunurile sale. . . ca un trust unic”.

Prima Donație
În 1930, Fundaţia a făcut prima sa donație de 500 dolari în folosul Societății Internaționale pentru Copii Infirmi.
De ce Societatea Internațională pentru Copii Infirmi ? Membrul Rotary Edgar F. Allen a înființat Societatea Internațională pentru Copii Infirmi (Easter Seals) în 1919, după ce a lucrat la construirea unui spital în orașul său natal din Elyria, Ohio, SUA, vazând astfel că copiii cu dizabilități erau adesea ascunși de vederea publicului. Alți membri ai Rotary au lucrat, de asemenea, pentru a ajuta copiii cu dizabilități, iar convenția Rotary din 1922 a încurajat cluburile să ia măsuri similare. Prin urmare, Easter Seals părea o alegere logică pentru sprijinul Fundației.
Marea Criză și Al Doilea Război Mondial
Marea Criză şi cel de-al Doilea Război Mondial au împiedicat creșterea Fundaţiei, dar nevoia pentru pacea în lume de durată a generat un mare interes după război în dezvoltarea sa.
Paul P. Harris, Fondul Memorial și primele burse
După ce fondatorul Rotary, Paul P. Harris, a murit în 1947, Rotary trimite o telegramă membrilor, spunându-le că dorința lui Paul Harris a fost ca în loc de flori, să se trimită contribuţii către Fundație.
Membri au donat în următoarele 18 luni peste 1.3 milioane de dolari, fiind creat Fondul Paul Harris Memorial, pentru a reconstrui Fundația
Fundația Rotary lansează primul său program: burse
pentru studii internaționale postuniversitare.
Moartea lui Arch C. Klumph
În 1951 Arch C. Klumph moare, dar Fundația se apropie de pragul de 3 milioane de dolari strânși din donații.
Membrii Paul Harris
În 1957 se înființează primul sistem de recunoaștere a donatorilor: titlul de Membru Paul Harris membrilor care donau 1000$ către Fundație 
GSE și 1 milion de dolari
În 1965, pentru prima dată, contribuțiile către Fundație pe un singur an se ridică la suma de 1 milion de dolari.
Tot în acest an au fost înființate și lansate programele Granturi Speciale pentru Studii de Grup (GSE) și Premiile pentru Pregătire Tehnică.
3-H
Se înființează programul pentru Sănătate, Foamete şi Umanitate 3-H (Health, Hunger, and Humanity).
În 1979, prin primul proiect 3-H, se imunizează mai mult de 6 milioane de copii in Filipine, împotriva poliomielitei.
PolioPlus și Profesori Universitari
Se înființează programele PolioPlus și Granturile pentru Profesorii Universitari
Poliomielita și Forumul pentru Pace
La convenția Rotary din Philadelphia, Pennsylvania, SUA, Rotary anunță că deși campania PolioPlus avea scopul de a strânge 120 milioane de dolari, a reușit să adune aproape 220 de milioane. Stimulați de succesul campaniei Rotary, Adunarea Mondială a Sănătății setează scopul pentru eradicarea mondială a poliomielitei și inițiază programul GPEI (Global Polio Eradication Initiative).
Tot în 1988, Fundația Rotary ține primul Forum al Păcii Rotary
 
Centrele pentru Pace
În 1999 iau ființă Centrele Rotary pentru Pace. Administratorii înființează Societatea Bequest, prin care se recunosc membrii care donează cel puțin 10.000$ Fundației Rotary.
EREY
Se înființează programul Every Rotarian, Every Year (EREY), conceput pentru a inspira toți Rotarienii să contribuie către Fondul Anual
Arch Klumph Society
Se înființează programul Arch Klumph Society, pentru a arăta recunoștință membrilor, cuplurilor și organizțiilor care au contribuit cu cel puțin 250.000$ către Fundația Rotary.
Fundația Bill & Melinda Gates
Fundația Bill & Melinda Gates oferă Rotary o provocare și o subvenție de 100 milioane dolari pentru a strânge fonduri pentru eradicarea poliomielitei.
Colaborarea Internațională H2O
Fundația Gates mai oferă Rotary încă 250 milioane dolari pentru munca depusă în vederea eradicării poliomielitei și ridică provocarea inițială la 200 milioane de dolari, oferind în plus 3.55$ pentru fiecare 1$ obținut de Rotary.
Fundația întră într-un parteneriat cu USAID și lansează inițiativa Colaborarea Internatională H2O, pentru a îmbunătăți calitatea apei potabile, a salubrității și igienei.
India
Fundația Rotary depășește provocarea de 200 milioande de dolari strânși, ajungând la 228 milioane dolari. În India trece un an întreg fără nici un caz de poliomielită și iese de pe lista țărilor unde poliomielita este endemică.
End Polio Now: Make History Today
Fundația Gates se oferă să ofere 2$ pentru fiecare 1$ strâns de Fundația Rotary, până la un maxim de 35 milioane de dolari pe an, timp de 5 ani. Rotary acceptă provocarea sub programul numit End Polio Now: Make History Today
Un secol de succes
În 2017 Rotarienii se întorc în Atlanta, pentru a sărbători un secol de succes.