Istoric

Clubul Rotary Maris Tîrgu Mures a luat fiinţă în 2008 la iniţiativa unui grup de prieteni inimoşi ce au reuşit sa strânga in jurul lor persoane doritoare de a se dedica activităţii specifiice cluburilor Rotary devenind membru Rotary Internaţional District 2241 – Romania şi Republica Moldova odată cu înregistrarea la Rotary International în data de 29 ianuarie 2008.Chartarea din 16 februarie 2009 ce a avut loc la restaurantul Hotelului Continental a marcat lansarea publică a clubului odata cu predarea insemnelor clubului.Rotary este o organizatie a oamenilor de afaceri si a reprezentantilor diferitelor profesii, care asigura servicii umanitare, promoveaza standarde etice înalte în toate domeniile de activitate si stabileste relatii de buna întelegere.  În primavara anului 1929, la Bucuresti ia fiinta primul Club Rotary din România, din initiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit si cel dintâi presedinte. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary în doua mari orase ale tarii – Cluj si Timisoara.

Scopurile si idealurile rotariene sunt întelese si acceptate de elita intelectuala a tarii, din toate domeniile de activitate-stiinta, arta, afaceri, rezultatul fiind înfiintarea a înca sase cluburi la: Arad, Brasov, Câmpina, Cernauti, Iasi si Ploiesti. Cu noua cluburi, în anul 1936 se creeaza Districtul românesc, care primeste numarul 84. Efectul activitatii si actiunilor rotariene începe sa se vada pe întreg teritoriul tarii. Dar, în plin avânt, miscarea rotariana este interzisa de regimurile autoritare în toata zona central-est-europeana.

2008
Chartare club
2015
Clubul Numărul 1 în District

“Clubul Numărul 1” în Districtul 2241, pentru anul rotarian 2014-2015.

2017
Clubul Numărul 1 în District

“Clubul Numărul 1” în Districtul 2241, pentru anul rotarian 2016-2017.

2017
Chartare Interact Club Târgu Mureș Maris

La 17 decembrie 2017, Palatul Culturii, Tîrgu Mureș.

2019
Infratirea cu Clubul Cleadon

2019 - Infratirea cu Clubul Cleadon, din Marea Britanie

Formarea noului District 2241

În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiinteaza Clubul Rotary Bucuresti. Ca si prima data, el va fi urmat imediat de cluburile din Cluj si Timisoara, pentru ca în luna iunie 1996 sa existe în România 13 cluburi care faceau parte din Districtul 1160 din Paris.

La 1 iulie 1996, România depaseste o a doua bariera, fiind definita de Rotary International drept “zona de expansiune rotariana”, împreuna cu Republica Moldova. Tot Comitetul international îl desemneaza pe rotarianul elvetian Jorg Tschopp drept “administrator prezidential pentru expansiune”. Rezultatul este impresionant – în mai putin de trei ani, numarul cluburilor ajunge la 30. Se înregistreaza si doua premiere absolute: primul Club Rotary la Chisinau si cel de-al doilea club de gen într-un oras românesc, în Capitala înfiintându-se si Clubul Rotary Bucuresti-Continental.

Actiunile rotariene au adus în România si Moldova aproape sase milioane de dolari în sase ani, drept pentru care reobtinerea statutului de district a devenit un imperativ. Acest eveniment s-a petrecut la 1 septembrie 1999, când comitetul Rotary International si presedintele Carlo Ravizza au decis ca în România si Republica Moldova cluburile Rotary vor face parte din propriul lor district, numarul 2241. Dupa Polonia (1998), Cehia si Slovacia (reunite într-un singur district în 1999), a fost rândul tarii noastre sa aiba propriul district, onoare de care nu s-a mai bucurat nici o alta tara din estul Europei.